Tagadhatatlan, hogy december 6.-a, azaz Mikulás napja az édességekről szól a gyermekek számára ? na meg persze az örök gyerekeknek is, mint mi ?, így nem is bíztatunk senkit arra, hogy ne lepje meg a kicsiket valami ínycsiklandozó nassolni valóval!
Azonban, egy kis türelemmel és kézügyességgel megoldható, hogy ezek a finomságok egészségesek legyenek, és ne csak a kicsik majszolhassák őket örömmel, hanem mi is tehessünk egy lépést a tudatosabb táplálkozás irányába. Most olyan édességeket gyűjtöttünk össze, amik könnyen csomagolhatók, nem maszatolnak, így bármilyen bakancsba, zsákba, zokniba bele csempészhetők! Egészséges Télapó nasi gyártására fel!
1/4 Apró csokis kekszek
Hozzávalók:
1 bögre mandulavaj, 1/2 bögre juharszirup, 1/2 teáskanál vanília kivonat, 1/4 bögre + 2 evőkanál barna rizsliszt (vagy zabliszt), 1/8 teáskanál tengeri só, 1/3 bögre vegán- vagy étcsokoládé.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a mandulavajat keverjük el a juharsziruppal, vaníliával, liszttel és sóval. A csokoládét vágjuk apróra, és keverjük hozzá a tésztához.
Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, és egy evőkanál segítségével formázzunk rá kisebb halmokat a masszából. Nagyjából 10 percig süssük a kekszeket, majd hagyjuk kihűlni, és már csomagolhatók is!
2/4 Csokoládé golyók
Hozzávalók:
1/4 bögre kókuszliszt, 1/4 bögre sütőtök pite alap (vagy sütőtök sűrítmény és fűszerek), 5 magozott datolya, 2 evőkanál mogyoróvaj, 1/4 teáskanál vanília cukor, egy csipetnyi tengeri só, 3/4 bögre csokoládé, 1/2 evőkanál kókuszolaj, 1/4 bögre aprított pekándió, 1/4 bögre kókuszreszelék.
Elkészítés:
Egy turmixban dolgozzuk össze a lisztet, sütőtök pürét, datolyát, mogyoróvajat, vaníliás cukrot és a sót. A kapott masszából formázzunk kis golyókat, és szúrjuk őket fa pálcikákra.
A csokoládét a kókuszolajjal együtt olvasszuk meg, és mártsuk bele a kis golyókat, majd szórjuk meg a pekándióval vagy a kókuszreszelékkel.
Természetesen más szóróanyagot is használhatunk, mint mogyoró, dió, karamell, stb. Érdemes rajta hagyni a pálcikákon, és celofánba csomagolni őket.
3/4 Házi macaronok
Hozzávalók:
125g csicseriborsó konzerv lé, 100g őrölt mandula, 10g kakaópor, 100g finomított porcukor, 100g porcukor, 30g víz, 250g étcsokoládé, 125g mandulatej.
Elkészítés:
Az aquafaba- (csicseriborsó áztató- vagy főzőleve, vagy a konzerv leve) elkészíthetjük házilag is, vagy megvásárolhatjuk boltban. Tapasztalataim szerint egyszerűbb otthon elkészíteni. Ehhez szükség van egy konzerv csicseriborsóra, pontosabban a levére, amit egy edénybe felteszünk forrni, és mikor kellően besűrűsödik, akkor lemérjük a kívánt adagot.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd egy habverő segítségével sűrű, fehér habbá verjük. A mandula őrleményt átszitáljuk a kakaóporral és a finomított porcukorral együtt, majd jó alaposan összekeverjük. A durvább szemű porcukrot (caster sugar) a vízzel együtt feltesszük forrni, és mikor eléri a 115°C-ot, akkor a csicseriborsó léből készült habhoz adagolva tovább verjük a habot.
Ezt követően hozzá adjuk a lisztes keverékünket, és jó alaposan összedolgozzuk, majd egy nyomózsákba töltjük a kapott masszát.
Egy sütőlapra apró halmokat nyomunk, majd meghintjük egy kis kakaóporral, és állni hagyjuk nagyjából 90 percig! Ezalatt elkészíthetjük a krémet, ami majd belekerül. Ehhez fogjuk a mandulatejet és az apróra vágott étcsokoládét, és vízgőz fölött krémesre ?főzzük?. A pihentetett tésztákat 120°C-on 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A csokoládé krémet a macaron egyik felére kenjük, majd egy másikkal összeforgatjuk, és kész is!
4/4 Újragondolt müzliszeletek
Hozzávalók:
250g aszalt sárgabarack, és egy maréknyi, amit apróra vágunk, 210g zabpehely, 45g kókuszreszelék, 2 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál rizsszirup, csipetnyi só.
Elkészítés:
Tegyük egy mixerbe a sárgabarackot, a zabkását, az olajat, a kókuszreszeléket, rizs szirupot és sót, és dolgozzuk jó alaposan össze.
A kapott masszához keverjük hozzá az apróra vágott sárgabarackot.
Ha a massza túl híg, érdemes plusz zabkását hozzáadni! Az elkészült masszát formázzuk müzli szeletekre, csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük a hűtőbe egy egész estére! Ezt követően is érdemes hűvös helyen tárolni, de a nagy napra becsomagolhatjuk szépen!
forrás: bien