Azt már több kutatás is alátámasztotta, hogy érdemes a lehető legszínesebben étkezni ? és ez minden egyes fogásra igaz. Az eltérő színű ételek ugyanis általában felerősítik egymás jótékony hatásait!
A zöldségek, gyümölcsök színeiért a különféle pigmentek felelősek, amelyek bioaktív anyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok azok, amik kedvezően hatnak az egészségünkre és például aktívabbá teszik az antioxidánsokat, vagy támogatják a vitaminok felszívódását. Minél több színt tudsz felsorakoztatni a tányérodon, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felhasznált alapanyagok támogatni fogják egymás hasznosulását, ezáltal pedig az egészségedet.
1/5 Gyógyító színek
A különféle színű zöldségek és gyümölcsök célzottan támogatják egy-egy szervedet, vagy éppen a védekezőképességedet bizonyos betegségekkel szemben. Az alábbi felsorolás segít, ha kicsit tudatosabban szeretnéd összeállítani az étrendedet:
? Piros: szív és érrendszer támogatása
? Narancs: rákmegelőző hatás
? Sárga: ízületi védelem
? Zöld: méregtelenítő folyamatok, betegségmegelőzés
? Kék: jobb memória
? Lila: öregedésgátlás
? Fehér: immunrendszer erősítése
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha pl. fehér sörretek kerül a tányérodra, akkor azzal csak és kizárólag az immunrendszeredet erősíted, de ez az egyik kiemelkedő jótékony hatása a fehér élelmiszereknek.
2/5 Buddha tál
A Buddha tál az elmúlt években lett különösen divatos az egészségtudatos emberek körében. A lényege az, hogy a tányérra nem összekeverve, hanem csoportosítva kerülnek az alapanyagok ? ennél jobb lehetőséget keresve sem találnál, ha színek szerint akarod összeállítani a fogásokat.
Ehhez a Buddha tálhoz például quinoát és édesburgonyát kell főznöd, majd babot kell párolnod, a többi alapanyag pedig nyersen kerül a tányérodra.
Lilakáposzta, rukkola, avokádó, néhány gránátalmamag, egy szórásnyi újhagyma, csipetnyi magkeverék ? el is készültél!
3/5 Szivárványos zöldségnyársak
Természetesen ezt a finomságot is ízlésednek, kedvednek megfelelően variálhatod, ráadásul gyümölcsökkel éppúgy elkészítheted, mint zöldségekkel ? illetve keverheted is őket egymással.
Ennél a receptnél paradicsom, cukkini, sütőtök, fokhagyma, lilahagyma került a nyársra, továbbá különféle színű paprikák. Az öntet lehet balzsamecetes, szójaszószos, zöldfűszeres, ami éppen a kezed ügyébe kerül!
Ami viszont fontos, hogy sose süsd túl sokáig ezeket a finomságokat, hiszen a hőkezelés hatására sokat veszítenek jótékony hatásukból.
4/5 Színes turmixok
A turmixokra sokan csak egyfajta desszertként tekintenek, holott ezek a finomságok akár egy komplett fogást is kitehetnek. A smoothie-kat készítheted fagyasztott vagy friss alapanyagokból, ahogy a szezon megengedi.
Szintén sok-sok színt felhasználhatsz az elkészítésük során, csupán arra érdemes figyelned, hogy a piros, narancsos gyümölcsöket ne keverd a zöldekkel, hiszen akkor kevésbé lesz ínycsiklandó a látvány? Ehhez a smoothie-hoz használj banánt, narancsot, szedret, málnát ? ezzel máris négy színt kipiálhatsz a szivárványon, mégpedig egy fogással!
Ha egy csipetnyi kendermagot is szórsz hozzá, akkor pedig teljes értékű fehérjékkel, zsírokkal és persze számos ásványi anyaggal, nyomelemmel is kiegészíted a fogást.
5/5 Tavaszi tésztasaláta
A tésztasalátában az a jó, hogy akár kiváló diétás fogás is lehet belőle ? ráadásul ebédre és vacsorára egyaránt fogyaszthatod. Érdemes teljes kiőrlésű tésztát vásárolnod, hiszen ez lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, ami tovább eltelít.
A saláta pedig bármilyen lehet, akár salátakeveréket is vásárolhatsz, de célszerű arra törekedned, hogy a lehető legszínesebben válogasd össze a hozzávalókat. Ha jobban szereted a főtt ételeket, vegyesen keverheted a párolt és a friss alapanyagokat.
Ebbe a tésztasalátába brokkoli, borsó, sárga koktélparadicsom, répa, friss petrezselyem, jégcsapretek és újhagyma került. Az öntet pedig citromból, balzsamecetből, tahiniből és olasz fűszerkeverékből állt össze.
forrás: bien.hu