Kezdőlap Helyi Esemény Jó ütemben halad a szüret a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Jó ütemben halad a szüret a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tokaj-hegyaljai borvidék egyik kiemelkedő és szinte világviszonylatban is egyedülálló bora az aszú. Készítésének feltétele, hogy minden körülmény adott legyen a szőlőszemek nemes rothadásához. Butella László borász szerint a nyári időjárás, a megfelelő növényvédelem illetve a zöldmunkák is elősegítették az aszúsodás folyamatát. Az ősz folyamán a szőlőszemek vizet veszítenek miközben a benne lévő cukor, sav és aromaanyagok koncentrálódnak. Ezért a tevékenységért pedig a nemes penész felel. Így idén is készülhet a borvidéken a száraz, félédes és édes borok mellett a hungarikumként számon tartott ital.