Ha a kenyérben otthonosan mozgunk, variálhatjuk úgy a tésztát, hogy mindig elő lehessen venni valami egyszerű, de finom receptet, ha a szükség úgy kívánja.
A tészta
Egy alap és jól bevált élesztős kenyértészta az alapja mindennek.
Mivel sokan már szemre, állagra keverjük össze a tésztát, pontos mennyiségeket nem tudok mondani, de a sztenderd recept az egyszerű cipónál 50 gramm liszthez ír 3 deci vizet, fél csomag élesztőt, kevés cukrot és kevés sót. Több helyen írnak olajat is, de azt akár ki is hagyhatjuk.
Nézzük hogyan készül!
A lisztet egy tálba szórom, kicsit összébb húzom és a közepén lyukat formázok, abba morzsolom bele az élesztőt, szórok bele egy kis cukrot és langyos vizet öntök rá, itt futtatom fel. Amikor felfutott, hozzáöntöm a vizet és jöhet is a keverés, én robotgéppel keverve ragadósabb, vizesebb lesz a tészta. Olajos kézzel választom el a tál falától és kicsit formázok rajta, majd bő egy órát kelesztem lefedve.
Amikor megkelt, kiöntöm egy jól belisztezett munkafelületre és úgy formázom majd meg, ahogy az éppen aktuális finomság azt megköveteli.
Édes péksütemények
Túrós és lekváros batyu
Ez nagy kedvenc, egyszerű és isteni. A palacsintasütésre szánt túrós, mazsolás, cukros, tejfölös töltelékből teszünk félre 2-3 púpos evőkanálnyit és a kinyújtott kenyértésztát négyzet alakúra vagdossuk. A közepére halmozzuk a tölteléket és a végeit, a sarkokat egymással szemben összehajtjuk felül és megtekerjük, majd lenyomkodjuk óvatosan és megkenjük felvert tojással. Természetesen készítünk ugyanígy lekvárosat is. 30-35 perc alatt megsül, majd meg kell szórni porcukorral.
Gesztenyés kifli
Egy friss kísérletezés eredménye ez a finomság, ugyanis a gesztenyepürébe kevésnek bizonyult a cukor és a maradék masszát kinyújtott kenyértésztába töltöttük bele, amiből apró háromszögeteket vágtunk, majd feltekertük kis kifliformára, megkenjük tojással és mehet a sütőbe. Mérettől függően 30-35 perc alatt kész.
Kakaós csiga
Itt a tésztát kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukrozott kakaóval, majd feltekerjük henger formára. A henger tetejét belisztezzük, hogy a kés könnyebben vágja a tésztát és óvatosan korongokra szeljük fel a hengert. Ezeket a csigákat beletesszük a tepsibe, érdemes alá sütőpapírt rakni. Kicsit megnyomkodjuk felülről, hogy laposabb legyen, úgyis fog még nőni a sütés közben. 200 fokon 25-30 perc kell neki.
Mazsolás-diós zsömle
Ez gyakorlatilag egy édes briós féle csak kenyértésztából. Zsömle nagyságú tésztákat vágunk, kilapítjuk kézzel, hogy megszórhassuk mazsolával és dióval, egy kis mézet is csorgathatunk rá, összehajtogatjuk és zsömlét formázunk belőle. Sütés előtt megkenhetjük ezt is tojással és akár még egy kis cukorral is megszórhatjuk.
Sós péksütemények
Virslis rúd
A tésztát kinyújtjuk és vagy négyzet vagy háromszög formára vágjuk. A virsliket 3 részre vágjuk és ezeket a kisebb darabokat tesszük a tésztára. A háromszögnél a szélére tesszük és feltekerjük, a négyzet formánál pedig középre és egy másikkal betakarjuk. A széleit erősen összenyomkodjuk és rácsosan bevágjuk, hogy sütés közben meg tudjon nyílni. Jöhet a tojáskenés, majd a sütőben ez is 30-35 perc alatt elkészül.
Sajtos-sonkás kifli
Itt ugyanúgy járunk el, mint a fent leírt virslis kifli esetében, csak más a töltelék és nem kell bevagdosni, de itt is kell tojáskenés.
Lilahagymás, sajtos-tejfölös lepény
A tésztát ujjnyi vastagra lapogatjuk, én kézzel szoktam, ahogy a pizza esetében. Ez vastagabb lesz és az ujjainkkal meg is nyomkodjuk felülről. Megkenjük a tejföllel, mehet rá só, lilahagyma és megszórjuk reszelt sajttal. Ennek is elég lehet a 25-30 perc, figyelni kell, hogyan sül.
Pizzás vagy húsos batyu
Ez a túrós, lekváros batyunk sós változata. A pizzás esetén paradicsomszósz megy középre sonkával és akár vékonyra szelt gombával, a húsosnál meg készíthetünk bármilyen ragufélét darált hússal és azzal töltjük, formázzuk a batyukat. Ez is kész lehet 30-35 perc alatt. Ízlés szerint meg lehet kenni ezt is tojással, de szépen megsül rajta a vékonyan felvitt paradicsomszósz is.
Jó étvágyat!
forrás: sokszinuvidek.hu