Kezdőlap Külföld Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.

A ceremónián jelen volt Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége is, aki daganatos megbetegedés miatt kemoterápiás kezelés alatt áll.
Katalin karácsony óta most vett részt első ízben nyilvános eseményen.
Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.
A brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.VII. Eduárd születésnapja – III. Károlyéhoz hasonlóan – novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, ezért helyezték át júniusra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.
Az elgondolás ezúttal csak félig vált be: a szombati ünnepség hűvös, időnként napos időben kezdődött, viszont szakadó esőben ért véget.