Kezdőlap Helyi Esemény 250 éve szentelték fel a rudabányácskai görögkatolikus templomot

250 éve szentelték fel a rudabányácskai görögkatolikus templomot

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

250 éve szentelték fel a rudabányácskai görögkatolikus templomot. A kőtemplom a falu harmadik temploma. A település lakossága két és fél évszázaddal ezelőtt önerőből építette. Bacsinszky András munkácsi püspök szentelte fel pont 250 évvel ezelőtt Szent Mihály tiszteletére. 50 éve a templombúcsú az őszi, novemberi időpontról a paróchus által, az egyházközösség kérésére, püspöki engedéllyel június végére került át. A jubileum alkalmából a település egyházközössége két napos ünnepet tartott, az elmúlt hétvégén. Első nap Gergely Tamás áldozópap, a falu szülötte a templom történetéről tartott előadást, majd Mészáros János Elek adott jótékonysági koncertet, majd június utolsó vasárnapján püspöki Szent Liturgiával adtak hálát az Istennek az ünnepért. Szikora Benedek parókus szerint az ünnepben benne van a Jóisten kegyelme és az emberek szeretete.

Az ünnepi Szent Liturgián Dr. Orosz Atanáz a szent beszédében kiemelte, hogy hálát adunk Istennek ezért az alkalomért. A Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye püspöke azt is hangsúlyozta, hogy nem szégyenkezünk, azért hogy kevesebben lettünk, de keressük a Jóisten útbaigazítását. Helyt akarunk állni, hiszen ugyanazok a szertartások és ugyanazokkal a lelki kihívásokkal nézünk szembe, mint elődeink. Az ünnepi Szent Liturgián köszöntőt mondott Paulik Antal is. A szlovákság országgyűlési szószólója kiemelte, hogy az egyház és a nemzetiségek ugyanolyan konzervatív közösségek, mert őrzik hagyományaikat.