Kezdőlap Színes Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a téli időszámítás

Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a téli időszámítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy hónap múlva, október 27-én hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órákat. Ezzel az óraátállítással kezdetét veszi a téli időszámítás. De miért is állítgatjuk oda-vissza az órákat nyár és tél elején? Az origo.hu összefoglalta mit érdemes tudni a nyári-téli időszámítás bevezetéséről, egészségi hatásairól és jövőjéről.Viszonylag kevesen tudják, hogy az óraátállítás ötlete a 18. századi Amerikából származik. Benjamin Franklin, amerikai államférfi és feltaláló 1784-ben írta le egy cikkében az óraátállítás lehetőségét, amely segíthetne az energiafelhasználás optimalizálásában.Az óraátállítás gyakorlati alkalmazása csak a 20. század elején vált elterjedtté. A cél az volt, hogy a háborús erőforrásokat hatékonyabban felhasználják azáltal, hogy az emberek több időt tölthetnek természetes napfényben. Az óraátállítás hatásairól folyamatosan zajlanak kutatások és viták, amelyek részben az egészséggel kapcsolatos aggályokra összpontosulnak.

Egyes felmérések szerint az időszámítás változásai negatívan befolyásolhatják az alvási szokásokat és az egészséget. Az Európai Parlament 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást.2022-ben azonban elkezdődött az ukrajnai háború, ami miatt egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül újra napirendre az ügy, így az eltörlés dátuma optimista forgatókönyv esetén is legkorábban 2025-ben lehetséges.