Kezdőlap Színes Izé, az önálló életet élő kéz valósággá vált

Izé, az önálló életet élő kéz valósággá vált

Az önálló életet élő és akár „tulajdonosa” ellen forduló emberi kéz viszonylag gyakran előforduló szereplője a mozifilmeknek, elég az Addams Family (Galád Család) történetében felbukkanó Izére (eredeti nevén Thing T. Thing) gondolni. Ugyan az eredeti Izé egy teljes, bár meghatározhatatlan típusú élőlény volt, az 1991-es filmben már egy, az ujjain járó kézként ábrázolták. A képzeletbeli végtag hasznos segítőtárs volt a család számára, ami sokféle ház körüli teendőt elvégzett és kommunikálni is tudott az emberekkel, ezt a tulajdonságát pedig igyekezték átültetni a valóságba is, mikor létrehozták robotizált megfelelőjét a svájci EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) egyetemen.
Az EPFL mérnökei a gépesített kezet Handcrawlernek, vagyis csúszómászó kéznek nevezték el, utalva a mozgására, amihez az ujjait használja. A végtag különlegessége, hogy alapvetően nem önmagában működik, hanem egy robotkarhoz csatlakozik, de szükség esetén a két egység külön tud válni és a kéz önállóan folytatja tevékenységét. A robot képes több irányba haladni és különféle tárgyakat megragadni is, majd egy mágneses rendszerrel visszakapcsolható a robotkarra. A Handcrawler legfőbb előnye, hogy kis mérete és mozgékonysága miatt olyan helyekre is eljut, ahova a robotkar részeként nem tudna, így potenciálisan több feladatot tud elvégezni.
A kezet egy idei robotikai konferencián mutatták be az egyetem mérnökei, akik a tesztekhez még egy emberi irányítással működő verziót használtak, de a laboratóriumban már kísérleteznek a teljesen autonóm robotkézzel is. A prototípus egyelőre lassan működik és külső formája is kiforratlan, de a továbbfejlesztett, végleges változat hasznos lehet bármilyen helyzetben, ahol a szokásosnál „ügyesebb” robotkarok alkalmazására van szükség.
forrás: raketa.hu