Kezdőlap Színes A kutatók szerint a féreglyukak folyamatosan megváltoztatják a valóságunkat titokban

A kutatók szerint a féreglyukak folyamatosan megváltoztatják a valóságunkat titokban

Mikroszkopikus méretű féreglyukak lehetnek a megoldásai a kozmológia jelenleg legfontosabb rejtélyeinek ? ezek az apró téridőbeli struktúrák ugyanis segíthetnek megmagyarázni, hogy miért kezdett el gyorsulni az univerzum tágulása.
Egy görög kutatócsoport nemrégiben olyan matematikai keretrendszert dolgozott ki, amely képes összhangba hozni a kozmikus tágulás megfigyelt adatait a jelenlegi elméleti modellekkel ? írja a Popular Mechanics. Javaslatuk szerint ugyanis a téridőben megbúvó, láthatatlan féreglyukak okozhatják a tágulás sebességében mért eltéréseket. Az egyik szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a ?pozitív kozmológiai állandót? vizsgálták ? ez a tágulás mértékét igyekszik számszerűsíteni. A legfőbb probléma az, hogy a kvantumtérelmélet alapján számított érték akár 120 nagyságrenddel is eltér a megfigyelttől.
A különbség tehát nem elhanyagolható, ami valami alapvető problémára utalhat a jelenlegi modell kapcsán. Mindennek lehetséges oka a kutatók szerint egyszerűen fogalmazva, hogy az univerzum szerkezete jóval összetettebb, mint ahogy az a jelenlegi modellekből következik.
Minderre példa egy különösen rejtélyes jelenség a kvantumhab, ahol a fizika törvényei apró méretekben felborulnak. A kutatók azt feltételezik, hogy ebben a kvantumhabban létezhetnek féreglyukak, amelyek apró buborékokat vagy alagutakat képeznek, és összekötik a magasabb dimenziókat. Ezek a féreglyukak segíthetnek összhangba hozni a kvantummechanikát a nagyléptékű kozmikus megfigyelésekkel. A tanulmány szerzői azt is felvetik, hogy a féreglyukak olyan módon léphetnek kölcsönhatásba a téridővel, amely befolyásolja a Gauss-Bonnet-tételt ? egy alapvető matematikai elvet. Ez a kölcsönhatás pedig már egy ?dinamikus? kozmológiai állandó (ami így nem is igazán állandó) létrejöttét eredményezheti, ami azt jelenti, hogy az univerzum tágulási sebessége a féreglyukak aktivitásának hatására idővel változhat.
forrás: raketa.hu