Kezdőlap Színes A világ legöregebb krokodilja 123 éves

A világ legöregebb krokodilja 123 éves

Amikor Henry született, nem, hogy internet és számítógép nem volt, de még penicillin sem.
A becslések szerint Henry már 123 éves, és így ő a világ legidősebb ismert krokodilja. Az élete nem csak hosszú, de elég izgalmas is. A feltételezések szerint Henry még jóval az első világháború előtt, az 1900-as évek környékén született a botswanai Okavango-delta mocsaraiban, ahol évtizedeken át boldogan élt. 1985 óta azonban a dél-afrikai Crocworld Természetvédelmi Központ lakója.
Henry nem csak idős, de hatalmas is: több mint 5 méter hosszú, súlya pedig impozáns 700 kilogramm. Összehasonlításképp, egy átlagos nílusi krokodil körülbelül 4,5 méteresre nő meg, és a súlya 410 kilogramm körül mozog. Bár nílusi krokodilként emlegetik őket, ez a faj Afrika számos részén előfordul, így Botswanában is, ahol Henry vélhetően élete korai szakaszát töltötte. Amióta megérkezett a Crocworldbe, Henry-nek a becslések szerint legalább 10 ezer utódja született, hat különböző nősténytől ? magyarán kivette derekasan a részét a helyi természetvédelmi erőfeszítésekben.
Érdekesség, hogy Henry szülinapját december 16-án ünneplik hagyományosan, bár a pontos születési dátuma természetesen nem ismert.
Henry jelenlegi élőhelyén egy másik idős krokodillal, Colgate-tel osztozik, aki Henry-hez képest egy csitri, de azért így is körülbelül 90 éves.
forrás: raketa.hu