Kezdőlap Színes Sorjáznak a rejtélyek a Mars felszínén III.

Sorjáznak a rejtélyek a Mars felszínén III.

Rengeteg olyan dolog van a vörös bolygó felszínén, amiknek elvileg nem kellene ott lenniük. A Livescience kis listát készített a bolygón található furcsaságokról, ebből csemegézünk most.
A NASA Curiosity roverje 2021-ben a Mount Sharp lejtőin végzett kutakodás során megtalálta a marslakók fürdőszobacsempéit is, mivel több tucat egymásba illeszkedő sokszögre bukkantak, amelyek korát 3,8-3,6 milliárd évvel ezelőttire datálták. Ezek a sokszögek sárrepedések lehetnek, amik az évek során többször kiszáradtak, majd újra nedvessé váltak. Valószínűleg a környező Gale-kráter vízszintjének emelkedésével és süllyedésével is összefügg a kialakulásuk.
A Mars Gale-kráterében 2018-ban észlelt kis, téglalap alakú objektum kicsit ráijesztett a NASA kutatóira, a fémlemeznek tűnő tárgyról azt gondolták, hogy a Curiosity rover egy darabja, amely rejtélyesen leesett, de kiderült, hogy az ?idegen tárgy?, ahogy a NASA elnevezte, csak egy nagyobb szikláról leszakadó darab volt.
Az egyik legkorábbi ismert marsi sziklaképződmény a NASA Viking 1 műholdja által észlelt arc volt 1976-ban. Miközben a bolygó körül keringve leszállási helyet keresett a Viking 2-nek, a Viking 1 egy emberi arcra emlékeztető sziklára bukkant. A későbbi megfigyelések azt mutatták, hogy az arc csak bizonyos szögből és bizonyos fényviszonyok mellett volt látható. A hipotézisek szerint anno valami belecsapódott a felszínbe, és maga mögött hagyta ezt a hatalmas, bordázott mélyedést.
A marsi angyalok akkor keletkeznek, amikor nyár van a bolygón, elolvad a déli jégsapka, és a jég alatt rejtőző vörös üledék mintákat ad ki. Így láthatunk angyalokat vagy szíveket is a felszínen.
forrás: index.hu