Kezdőlap Színes Miért ébredünk fel közvetlenül az ébresztő előtt?

Miért ébredünk fel közvetlenül az ébresztő előtt?

Bár statisztikák szerint a világ lakosságának csaknem a felét fenyegeti valamilyen enyhébb vagy súlyosabb alvással kapcsolatos rendellenesség, a szakértők szerint ha azt tapasztaljuk, hogy néhány perccel a beállított ébresztő előtt magunktól felébredünk, az éppen hogy jót jelent.
Dr. Sudha Tallavajhula, az UTHealth Houston neurológusa a lapnak elmondta, hogy a jelenség a cirkadián ritmussal hozható összefüggésbe, ami a szervezetünk belső órája, és ez szabályozza többek között azt is, hogy mennyire vagyunk éberek vagy éppen álmosak a nap különböző szakaszaiban. A nagyjából 24 órás ciklust számos hatás befolyásolja, amelyek közül a legfontosabb a napfény, sötétedés után például a szervezetünk elkezd melatonin hormont termelni, aminek hatására álmosabbnak érezzük magunkat. Ahogy Tallavajhula mondja, a környezeti hatások ellenére a cirkadián ritmus meglehetősen könnyen programozható, így ha valaki rendszeresen ugyanabban az időben kel és fekszik – emellett pedig elegendő időt is tölt alvással – akkor egyre gyakrabban tapasztalhatja azt, hogy ébresztőóra nélkül is képes pont akkor felébredni, amikor szokott.
A szakértő azt is hozzáteszi, hogy akkor sem kell nagyon aggódni, ha azt tapasztaljuk, hogy 2-3 óra alvás után rövid időre felébredünk, hiszen az éjszaka során ezekben az első órákban alszunk a legmélyebben, ami után az alvásunk valamivel felületesebbé válik. Ugyanakkor ha ilyenkor rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy nehezen tudunk visszaaludni, esetleg gyakran alszunk kevesebbet, mint a szakemberek által javasolt 7-8 óra, vagy a megfelelő mennyiségű alvás után is mindig fáradtan ébredünk, az már adhat okot az aggodalomra. Ezek a tünetek az orvos szerint valamilyen alvási rendellenességet, például alvási apnoét, inszomniát vagy akár valamilyen szervi problémát is jelezhetnek, így ha ilyen jeleket tapasztalunk magunkon, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni.
forrás: raketa.hu