Kezdőlap Színes DNS-alapú teszt vethet véget a mézhamisításnak

DNS-alapú teszt vethet véget a mézhamisításnak

Több éves fejlesztéssel észt méhészek és kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, mely lehetővé teszi, hogy a mézet DNS alapon teszteljék. A teszt segíthet csökkenteni a mézhamisítást, továbbá védi a fogyasztók és a termelők érdekeit ? írta a Magyar Mezőgazdaság.
Míg a virágporszemcsék mikroszkópikus vizsgálata egy adott méz nektárt adó növényeinek kimutatására ad lehetőséget, addig a DNS-alapú elemzés molekuláris szinten vizsgálja a mézet, és nemcsak a pollent adó növények, hanem a nektárt illetve a mézharmatot adó növények, valamint egyéb jelenlévő élőlények is azonosíthatóak a segítségével.
A méz tartalmazza ugyanis mindazon élőlények DNS-nyomát, mellyel a méhek érintkezésbe kerültek, illetve amelyek bekerültek egy adott mézbe (növények, baktériumok, gombák, rovarok stb.).
Ez azt is jelenti, hogy minden mézmintának egyedi és hamisíthatatlan DNS-profilja, vagyis ?ujjlenyomata? van. A hamis méz felderítésén kívül tehát a DNS-szintű monitorozás segíthet a méhcsalád esetleges fertőzéseinek korai felismerésében, lehetőséget biztosítva az átfogó gazdasági károk megelőzésére.
További előnye az eljárásnak, hogy a DNS-vizsgálat szerepeltetése a mézcímkén akár versenyelőnyt is jelenthet egy termelő számára, hiszen egy hiteles és átfogó eljárásról van szó.
A fejlesztők szerint az DNS-alapú elemzés más élelmiszerek esetében is alkalmazható, a lehetőség nyitott ezen eljárások kidolgozására. A fejlesztés innovatív módon egy csúcstechnológiás orvos-kutatási eljárást ültet át az élelmiszeripar területére.
forrás: sokszinuvidek.hu