Kevesen gondolják, hogy megváltozik emiatt az ízvilág, de számos kutatás kimutatta, nem mindegy mivel esszük a főételt, mivel a desszertet.
Az Oxford University kutatói tartották fontosnak megvizsgálni ezt az elképzelést. Az eredmény pedig megdöbbentő, hiszen számít az evőeszköz formája, mérete, de a színe is.
Akkor a legfinomabb az étel, ha passzol hozzá a szín. Ha csak enyhe kontraszt van az eszköz és az étel között, sokkal ízletesebbnek találjuk majd. Gondoljunk csak arra, milyen, ha fehér, könnyű kanállal nyúlunk a joghurthoz.
Fontos a tömege is, amit műanyag kanalakkal vizsgáltak. A kísérleten voltak nehezebbek, melyekkel a joghurtot vizesebbnek és rosszabb minőségűnek találták. Ennek oka lehet, hogy a megszokások miatt mást vár az ember. Ha nem a megszokott módon történik az étkezés, az agyunkban is máshogy érezzük azt, általában negatívumként. A desszert sem lenne annyira édes nagykanállal, azokat mindig kisebb méretű evőeszközzel szolgálják fel.
A tanulmányban sajtot is kóstoltak, amit elfogyasztottak késsel, fogpiszkálóval, villával és kanállal. A végeredmény pedig kimutatta, fogpiszkálóra szúrt sajt a leglágyabb, ekkor érezzük legkevésbé sósnak.
forrás: agytoro.hu
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
Gazdasági semlegesség – ez lett a 2024-es év szava
ChatGPT, lombkoronasétány, pacek és a hazaszótár ? ezek voltak a 2023-as év szavai. Ezek között pedig az év anti-, ifjúsági és irodalmi szavát különböztetjük...