Egy évtizednyi kutatás után végre sikerült a nagy áttörés.
Az ausztrál Macquarie Egyetem új tanulmányban a kutatócsapatok egy szintetikus élesztő előállításáról számoltak be. A technológia pedig lehetőséget adhat arra, hogy olyan élelmiszereket hozzanak létre, amelyek ellenállnak a széles körben elterjedő betegségeknek és a folyamatosan változó éghajlatnak.
A kutatás azért is egyedülálló, mert ez volt az első alkalom, hogy teljes mértékben szintetikus genomot alkottak meg, a jövőben pedig ennél jóval komplexebb organizmusok létrehozása is lehetővé válhat.
Bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez még nem jelenti azt, hogy már most ipari mennyiségben hozzákezdhet az emberiség mesterséges élesztőt előállítani, a felfedezés ugyanakkor fontos mérföldkő lehet ? írja a BGR.
A szintetikus létformák kutatása nem csupán az élelmiszeriparra van hatással, hanem a fenntartható anyagok és gyógyszerek fejlesztésére is. Ám a tudósok szerint még rengeteg kutatás szükséges ahhoz, hogy finomítsák és skálázhatóvá tegyék a folyamatokat.
A munka a Sc2.0 projekt keretében zajlik, amely a mesterséges élet és a genetikai kutatás határait feszegeti, és az emberiség genetikai kutatásaival kapcsolatos törekvések kapcsán is egyre nagyobb lépéseket érnek el.
forrás: liner.hu
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
Megtalálhatták a megoldást a gyerekkori vakság kezelésére
Négy a vakság ritka formájával született gyermek látása jelentős mértékben javult, miután kutatók kipróbáltak egy új, kísérleti génterápiás kezelést ? írja az IFLScience.
A kísérletben...