Kezdőlap Gasztronómia Ha megbarnult a banán, ne dobd ki! 3 mennyei banáncsinta recept

Ha megbarnult a banán, ne dobd ki! 3 mennyei banáncsinta recept

Az édesszájúaknak fokozottan nehéz dolguk van diéta során, hiszen nehéz kielégíteni a cukor iránti sóvárgást. A banáncsinta viszont egy szuper alternatíva arra az esetre, ha egészségesen diétás fogásra vágysz.

Banáncsinta kezdőknek

Ha még nem próbálkoztál hasonló recepttel, akkor kezdésnek egy teljesen alap recepttel szolgálnánk. Bármilyen diéta tökéletes kezdete, ráadásul az összes makrotápanyag megtalálható benne. Ehhez nem kell semmi konyhai tudás, gyakorlatilag öt perc alatt elkészíthetsz egy komplett fogást.

Amire szükséged lesz:

1db túlérett banán
2db tojás
kakaópor
fél tk fahéj
fél tk őrölt vanília

Ennél egyszerűbb recept a világon nincs. Az érett banánt villával törd össze, majd üsd rá a két tojást és végül keverd össze a kettőt. Direkt hangsúlyuztuk, hogy érett banánt válassz, mert akkor nem lesz szükséged egyéb édesítőre a banáncsintához. Nyugodtan használd fel a bebarnult, már talán a szemetesbe illő darabokat, az lesz a banáncsintád tökéletes összetevője. Ezután már csak egy serpenyőt kell előmelegítened, kis zsiradékon pedig kisütni a kikanalazott masszát. A tetejét szórd meg cukormentes kakaóporral, még akkor, amikor jó meleg és teljesen össze fog érni a csoki és a banán íze.

Hedonista banáncsinta

Bár a banáncsinta a paleo életmód egyik meghatározó reggelije, kevésbé diétás verzióban is elkészíthető és még egész egészségesnek mondható.

Hozzávalók:

110g mandulaliszt (vagy sima búza)
fél tk vaníliamag-őrlemény
2db túlérett banán
250ml tej
fél tk fahéj
2tk sütőpor
1db tojás
2ek olvasztott vaj
100 g fagyasztott meggy

Keverd össze a száraz hozzávalókat, egy másik tálba pedig keverd össze a banánt, tojást, vajat, majd mixeld jól össze. Lassan adagold hozzá a tejet, majd a száraz hozzávalókat. Jöhet a serpenyő, kevés vajat hevíts fel, majd szép formákban süsd ki a masszát. Miközben ez sül, a meggyet pürésítsd össze egy kevés fahéjjal és vaníliával, ez lesz az extra szósz a banáncsintához. Bár kalóriában ez nem szűkölködik, egy vasárnapi brunch során kár lenne kihagyni.

Tudatos banáncsinta

A megfelelő rostbevitel nem csak az emésztésünkre, de a közérzetünkre is hatással van, ezért érdemes minél több rostot fogyasztani a nap folyamán. Optimális esetben ezt zöldségekből és gyümölcsökből visszük be, de legtöbbször nem elegendő mennyiségben. Ilyenkor jöhet egy kis extra rostforrás, esetleg útifűmaghéj formájában, amitől egyrészt jobban eltelítődsz, másrészt még a tested is jobban fog működni.

Hozzávalók:

1db érett banán
2db tojás
30g útifűmaghéj
fahéj
extra édesítő (stevia)
fél dl növényi tej
cukrozatlan kakaópor
2-3 ek zabliszt

A tészta alapja hasonlóképp készül az alap banáncsintáéhoz, azzal a különbséggel, hogy hozzáadjuk az útifűmaghéjat. Ettől egy sokkal sűrűbb állagú tésztát fogunk kapni, ráadásul hosszú órákra eltelít majd. Érdemes robotgéppel leturmixolni, így még krémesebb állagot kapsz. Fél dl növényi tejet keverj össze cukrozatlan kakaóporral, egy kis édesítővel. Ez a szósz kelleni fog a banáncsinta mellé, hiszen az extra rost némileg elveszi a banán édességét. Ha tartalmasabb reggelire vágysz, akkor nyugodtan keverj hozzá még egy kis zablisztet, ettől még tovább növeled a rosttartalmát is egyébként.

forrás: bien.hu