Kezdőlap Színes A tudomány szerint így kell tökéletes tojást főzni

A tudomány szerint így kell tökéletes tojást főzni

Egy kicsit talán macerás, de még az is lehet, hogy megéri bajlódni vele.
Tojást főzni egyszerűnek tűnik, de ha tökéletes eredményt akarunk, kicsit komplikáltabb az elkészítése. A fehérje és a sárgája ugyanis eltérő hőmérsékleten szilárdul meg (előbbi 85 Celsius-fokon, utóbbi 65 Celsius-fokon), ami megnehezíti az ideális állag elérését ? természetesen, ha szétválasztjuk és különböző edényekben főzzük őket, akkor könnyebb a helyzet, de az már nem is igazi keménytojás így.
Ernesto Di Maio, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatója és csapata azonban megtalálta a legcélravezetőbb módszert a tökéletes keménytojás elkészítéséhez. Ehhez matematikai modellezéssel vizsgálták, hogyan adódik át az energia a tojás különböző rétegein keresztül, és elemezték a főzési dinamikáját, hogy kidolgozzanak egy alapvető módszert. Ezt követően számítógépes áramlástani szoftverrel finomította a periodikus főzésnek elnevezett technikát, aminek lényege, hogy
a tojást 32 percen keresztül kétpercenként kell 100 Celsius-fokos forró vízbe, majd 30 Celsius-fokos langyos vízbe meríteni
? ezzel, mármint a hőátadás megszakításával állítólag sikerülhet elérni, hogy a sárgája soha ne melegedjen 65 Celsius-fok fölé.
forrás: player.hu