A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását – közölte a Nébih a honlapján. A tájékoztató szerint akut kockázat nem áll fenn. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság. Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét azon közösségi média hírre, amely szerint a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását.
A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, majd mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából.A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. Kiemelik: a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna.
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
A Miskolci Egyetem közel 3 és fél milliárd forintot nyert az...
A Miskolci Egyetem közel 3 és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert többek között digitális oktatás módszertanának kidolgozására és a gyakorlati oktatást...