A főzés során a készülő lekvár tetejéről leszűrik a méreganyagot, az üst alján pedig főzőkövek védik a levet, hogy le ne égjen. Javában érik már a bodzabogyó, lekvárt főznek és pálinka is készülhet belőle. Ez a közismert, fás szárú fekete bodza, amelynek van egy rokona, a földi bodza vagy gyalogbodza, ami enyhén mérgező, mégis készül belőle finom lekvár, Jásdon van az egyik legnagyobb hagyománya a gyalogbodza szüretnek ami két-három héttel később érik, mint a fekete bodza és lekvárfőzésnek. A bodzának nagyon magas a vitamin, aminosav, ásványi anyag, antocianin és flavonoid tartalma. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges esszenciális zsírsavat tartalmazza. A magas flavonoid tartalom miatt alkalmazzák a gyógyászatban is. A nagy üstökbe tízkilónyi bogyó kerül és a cukor pedig ízlés szerint. Veronika elmondta, hogy ők sosem mérik, főzés közben kóstolgatják, hogy elég édes-e. Az egész napos munkából maga főzés 6-8 óráig is eltarthat, majd megy is az üvegekbe a lekvár.
Forrás: Sokszínű vidék