Válsághelyzetekben nemcsak a költéseink, hanem az étkezési szokásaink is jelentősen megváltoznak ? erre jutottak a Budapesti Corvinus Egyetem agrárközgazdasági kutatói egy nemzetközi tanulmányokból készített elemzésben. A 112 kutatás eredményeit áttekintve azt találták: járványok, háborúk vagy pénzügyi krízisek idején gyakori a pánikszerű felvásárlás, az olcsóbb helyettesítő termékek választása, a helyi források felértékelődése és az online bevásárlás terjedése. Pénzügyi válságokkor tartósabban változik a fogyasztói magatartás: sokan olcsóbb márkákra váltanak, kompromisszumot kötnek az étrendben, és hosszabb távú spórolási stratégiákat alakítanak ki. Geopolitikai konfliktusok esetén pedig az áremelkedés és az ellátási zavarok miatt nő a hazai alternatívák iránti kereslet. A kutatók szerint a hatások nem egyformán érintik a társadalmat: a legnagyobb terhet az alacsony jövedelmű háztartások viselik, ahol akár étkezéseket is kihagynak. Úgy vélik, a jövőben az igazságos és rugalmas élelmiszer-politikák kulcsszerepet játszanak majd abban, hogy a krízisek ne rontsák tartósan az étrend minőségét.
NEKED AJÁNLJUK
Mesterséges intelligencia segíthet a sportsérülések megelőzésében
A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a sportban: edzéseket elemez, teljesítményt optimalizál, és a sérülések megelőzését is támogatja. Egy észak-ír startup olyan eszközöket...







