Kevesen gondolnák, hogy a pattogatott kukorica nem a modern mozik szülötte, hanem egy több ezer éves csemege, amely már az ősi Peru lakóinak étrendjében is szerepelt. Régészeti leletek tanúsága szerint a kukorica pörkölésének és pattogtatásának hagyománya legalább 6700 éves múltra tekint vissza Dél-Amerikában.
A kutatók különböző perui lelőhelyeken olyan kukoricaszemeket fedeztek fel, amelyek hő hatására kipattantak, bizonyítva, hogy az őslakosok már ekkor ismerték ezt az eljárást. A pattogatott kukoricát nemcsak táplálékként fogyasztották, hanem vallási és rituális célokra is felhasználták. Egyes indián kultúrákban például fejdíszeket és nyakláncokat készítettek belőle, vagy szertartásokon áldozták fel az isteneknek.
A pattogatott kukorica később Észak-Amerikában is elterjedt, ahol az őslakosok hasonló technikával készítették. Az európai telepesek átvették ezt a hagyományt, és a 19. századra már az Egyesült Államokban is népszerű csemegének számított. A pattogatott kukorica igazi aranykorát azonban a mozikban élte meg.
Az 1920-as és 1930-as években a mozi az egyik legfontosabb szórakozási formává vált, a nagy gazdasági világválság idején pedig az olcsó, de ízletes pattogatott kukorica gyorsan a nézők kedvencévé vált. Ma már elképzelhetetlen egy mozilátogatás frissen pattogtatott, vajas kukorica nélkül. Ami egykor az ősi peruiak számára mindennapi táplálék és szakrális elem volt, az mára a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb rágcsálnivalójává vált.
forrás: agytoro.hu
NEKED AJÁNLJUK
Csillagászati élmények sora várható július végén
Az év egyik leglátványosabb égi jelensége vár ránk július végén: több együttállás mellett két aktív meteorraj is eléri a maximumát, így érdemes lesz az...