Egy új, a European Heart Journal tudományos folyóiratban megjelent kutatás érdekes eredményeket hozott a napindító kávéval kapcsolatban. Ez a bizonyos tanulmány 40 ezer amerikai emberen és tíz éves periódusban vizsgálta, mikor érdemes kávét fogyasztani a legjobb hatás elérése érdekében.
A kutatók két csoportot különítettek el: a reggeli kávézókat és azokat, akik a nap bármely szakában kávéznak, ebből pedig kiderült, hogy nem mindegy, mikor isszuk a kávét: a reggel elfogyasztott italnak jelentősebb egészségügyi előnyei vannak, mint a nap más időszakaiban elfogyasztott kávénak.
Az eddigi kutatások már igazolták, hogy a mértékletes kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham és a stroke kockázatát. Az új tanulmány viszont a reggeli kávé hatását vizsgálva azt találta, hogy a reggeli kávézók 16%-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, valamint 31%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség következtében bekövetkező halálozásuk.
Az is kiderült, hogy mennyi kávé fogyasztása az ideális: a legnagyobb előnyöket azok a reggeli kávézók élvezték, akik 2-3 csészével ittak, ez a mennyiség 29%-kal csökkenti a halálozási kockázatot ? azok is profitáltak a kávéból, akik ennél keveset, vagy éppen egy kicsivel többet ittak, de az előnyök nem voltak olyan kiemelkedőek.
A kutatók szerint a reggeli kávé hatékonyságának két fő oka lehet: először is, a későbbi kávéfogyasztás zavarhatja a melatonin termelést, ami felboríthatja a cirkadián ritmusokat* és károsíthatja a szív- és érrendszert. Másodszor, a kávé gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet a test reggeli gyulladásos szintjeinek csökkentésében.
forrás: player.hu
NEKED AJÁNLJUK
3 diétás fánk alternatíva, ha megkívántad és fogyózol
A farsangi fánk kétségtelenül finom, ám egészségesnek nem igazán mondható. Mégsem kell lemondanod az ünnephez kapcsolódó mennyei falatokról, ha ebben az időszakban is szeretsz...