Kezdőlap Gasztronómia Mikuláskenyér

Mikuláskenyér

Hozzávalók: 5 tojás

20 dkg cukor

30 dkg liszt

30 dkg szárított vörös áfonya

2 dl tej

A tetejére:20 dkg fehér csoki

2 ek olaj

5 dkg szárított vörös áfonya

Elkészítés: A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A vége felé hozzáadom a cukor kb. 1/3-át.

A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A vörös áfonyát picit feldarabolom. A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarom. A lisztben elkeverem a vörös áfonyát, összekavarom a tojások sárgájával. A tejjel lazítom, majd óvatosan belekavarom a kemény habot is.

Két hosszúkás tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát elosztom kétfelé, majd kb. 30 perc alatt megsütöm.

A mikuláskenyérkéket hagyom kihűlni. A fehér csokikat az olajjal, gőz fölött felolvasztom. A maradék vörös áfonyát apróra vágom. A fehér csokival bevonom a két kenyérkét úgy, hogy kb. 2 evőkanálnyi maradjon. A csokit elosztom a tetején és hagyom az oldalán lefolyni. A tetejét megszórom a vörös áfonyával és a maradék csokit rácsurgatom.

Hideg helyre teszem és türelmesen kivárom, míg megszárad.