Az első tapasztalat után bárki felismerné egy új könyv, vagy éppen egy régi illatát, de mit is érzünk ilyenkor?
A legegyértelműbb része az illatnak a papír és a ragasztó. Igaz, a papír számos vegyszerrel kezelve van feldolgozás során, mely igazán jellegzetes, de ez már kevésbé érezhető a régi könyvek esetében. Mivel ott kipárologtak a szaganyagok, egy jellegzetes, sokak által a vaníliához hasonlító illatkomponens marad meg. Mi is ez pontosan?
Mindez a lignin nevű anyagnak köszönhető, amely a fa természetes alkotórésze, funkcióját tekintve pedig a sejtfalak szilárdságát növeli. Mivel ez az évek alatt bomlásnak indul, a jellegzetes illat előtérbe kerül.
Ennek erőssége a könyvek tárolásától, használatától is függ. Érdemes figyelni, hogy kevés páratartalom mellett, levegősen hagyjuk a kedvenc könyveinket.
forrás: agytoro.hu
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
A Miskolci Egyetem közel 3 és fél milliárd forintot nyert az...
A Miskolci Egyetem közel 3 és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert többek között digitális oktatás módszertanának kidolgozására és a gyakorlati oktatást...