Az első tapasztalat után bárki felismerné egy új könyv, vagy éppen egy régi illatát, de mit is érzünk ilyenkor?
A legegyértelműbb része az illatnak a papír és a ragasztó. Igaz, a papír számos vegyszerrel kezelve van feldolgozás során, mely igazán jellegzetes, de ez már kevésbé érezhető a régi könyvek esetében. Mivel ott kipárologtak a szaganyagok, egy jellegzetes, sokak által a vaníliához hasonlító illatkomponens marad meg. Mi is ez pontosan?
Mindez a lignin nevű anyagnak köszönhető, amely a fa természetes alkotórésze, funkcióját tekintve pedig a sejtfalak szilárdságát növeli. Mivel ez az évek alatt bomlásnak indul, a jellegzetes illat előtérbe kerül.
Ennek erőssége a könyvek tárolásától, használatától is függ. Érdemes figyelni, hogy kevés páratartalom mellett, levegősen hagyjuk a kedvenc könyveinket.
forrás: agytoro.hu
NEKED AJÁNLJUK
40-féle gyümölcsöt termő fát alkotott egy művész
Egészen hihetetlen, hogy már több mint egy tucat olyan fa létezik, amely 40 különböző gyümölcsöt terem. Az ötletgazda ?kertész? Sam Van Aken professzor, aki...