A karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül, sokan még a fát is ezzel a finomsággal díszítik. A közkedvelt édességnek számtalan receptje van, de gondoljunk azokra is, akik az alapvető hozzávalók valamelyikét tiltólistán kezelik. Az egyik legjobb, többször kipróbált hagyományos recept mellett vegán és cukormentes receptet is mutatunk.
1/3 A rögtön puha
A puha mézeskalács titka az összetevőkben és a sütésben rejlik. Persze a levegő páratartalma miatt néhány nap múlva a kemény mézeskalács is megpuhul, de kinek van kedve addig várni. A ?rögtön puha? ünnepi édességek bővelkednek az olyan hozzávalókban, mint a vaj vagy a margarin és a méz. A pontos hozzávalók a következők:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
30 dkg puha vaj vagy margarin
??250 ml méz
3 db tojás
Miután a száraz hozzávalókat összekevertük, jöhetnek a tálba a nedves összetevők. Egy gyors keverés és gyúrás után kezdődhet a formázás és a sütés. A tészta legyen fél ujjnyi vastag, mert még emelkedni fog a sütőben.
2/3 A vegán
Vegánnak lenni annyit tesz, hogy semmilyen állati eredetű hozzávalót nem használunk a sütéshez, főzéshez. A vegán mézeskalács esetében ezért a tradícionális hozzávalókat módosítani kell. Ez igaz a vajra, a tojásra és a mézre is. Helyettünk olajat, szirupot és növényi tejet érdemes beszerezni. Íme, a pontos recept a Mézeskalácsfalu konyhájából:
1/3 bögre olaj
3/4 bögre cukor vagy ízlés szerint édesítő
1/4 bögre melasz, vagy valamilyen szirup (Pl. juharszirup)
1/4 bögre növényi tej
2 bögre liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
mézeskalács fűszerkeverék
A kalácsok díszítésének alapja a tojásfehérje, ami szintén tiltólistás a vegán étrendben. Szerencsére ezt is könnyű pótolni. Keverjük össze a következő hozzávalókat és máris kész a vegán mézeskalács íróka:
50 g porcukor
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál növényi tej vagy víz
3/3 Cukormentes mézeskalács
Karácsonykor akár többszörös mennyiségű kalóriát is bevihetünk, ha nem vigyázunk. Egy cukormentes mézeskaláccsal azonban sokat tehetünk azért, hogy lelkifurdalás nélkül élvezzük az édes ízeket. Íme, egy nagyszerű recept, amit diéta alatt is bátran kipróbálhatunk:
250 g liszt (ennek a fele finomliszt, a fele teljes kiőrlésű teljes kiőrlésű liszt)
1 kk. szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
csipet só
70 g vaj
70 g eritrit
2 kisebb tojás
1-2 ek hideg víz, ha szükséges
Miután a száraz hozzávalókat összekevertük, jöhetnek a tálba a nedves összetevők. Egy gyors keverés és gyúrás után kezdődhet a formázás és a sütés.
forrás: bien.hu