Kezdőlap Gasztronómia Végre itt a recept a retró cukrászdák ?magyar macaronjához? ? Így készül...

Végre itt a recept a retró cukrászdák ?magyar macaronjához? ? Így készül a diós mártott

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újhullámok ide vagy oda, még ma is rengeteg retró cukrászda található Magyarország nagyobb városainak utcáin. Ha pedig jártunk már egy ilyen létesítményben, láthattuk a pultok üvegfala mögött azt az illusztris kis aprósüteményt, amelynek egyezményes neve is alig van, nemhogy receptje.

A diós baracklekvárral szendvicsként összeragasztott, majd olvasztott csokoládéba mártott diós habcsókkekszek elég hívogatóan tornyosulnak a többi sütemény közt a cukrászdákban ? még akkor is, ha valószínűleg csak a cukrászdák tojásfehérje-feleslegének megoldására születtek meg. Ezek a maradékmentő ötletek szólnak néha a legnagyobbat, ez pedig a diós mártott esetében sincs másképp. De nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók
A habcsókhoz

150 g dió (darált)
170 g porcukor
1 csipet só
120 g tojásfehérje (nagyjából 4 db M-es tojásból)
120 g cukor

Az összeállításhoz

250 g sárgabaracklekvár (sűrű)
100 g dió (darált)
250 g étcsokoládé
1 ek napraforgó olaj

Elkészítés
A habcsókhoz

A darált diót és a porcukrot egy késes aprítóban teljesen simára és porszerűre dolgozzuk, majd félretesszük.
A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd félúton fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény, fényes habot verünk.
A tojáshabhoz szitáljuk a diós-porcukros keveréket (segítsünk rá a kezünkkel, ha nem menne át a szitán), majd egy spatulával óvatosan összeforgatjuk. Egységes masszát kell kapnunk.
Előmelegítjük a sütőnket 150 fokra és kibélelünk két gáztepsit sütőpapírral. A papírok négy sarkát rögzítsük kevés süteménymasszával, hogy ne csúszkáljon.
A diós masszát habzsákba töltjük, majd a papíros tepsikre nyomunk belőle közepes méretű halmokat. Hagyjunk helyet a habcsókok között, nehogy egybesüljenek. Mielőtt betennénk a sütőbe, a habcsókokat 30 percig hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
A tepsiket egyesével betoljuk a sütőbe és 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd leszedjük a papírról és nekilátunk az összeállításnak.

Az összeállításhoz

A lekvárból és darált dióból sűrű, de kenhető krémet keverünk, majd habzsákba töltjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk az olajjal együtt és egy tálba tesszük.
A kekszekre nyomunk a diós lekvárból és kettesével összeragasztjuk őket, majd félig megmártjuk az olvasztott csokoládéban. Visszatesszük őket a sütőpapíros (már kihűlt!) tepsikre, és ott hagyjuk őket megdermedni.

Sütés hőfoka: 150 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Sütés ideje: 30 perc

forrás: nosalty.hu