Az általános feltételezésekkel ellentétben a hőmérséklet és a páratartalom nem befolyásolta a kutyák teljesítményét, azonban a teszt helyszíne fontos tényezőnek bizonyult. A családi kedvencként tartott kutyák szaglását tesztelték az ELTE etológusai. Legújabb eredményeik azt mutatták, hogy sem a hőmérséklet, sem a páratartalom nem befolyásolta a kutyák teljesítményét, viszont a teszt helyszíne fontos tényező volt a feladat végrehajtása során. A kutyák szaglóképességét különféle célokra használják a vadászattól a betegségek felismeréséig, ezért egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy mely tényezők befolyásolják ezt a teljesítményt, olvasható az ELTE közleményében. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutatás során több mint négyszáz képzetlen, különböző fajtájú kutya szaglási teljesítményét vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon bizonyos környezeti és demográfiai tényezők befolyásolják-e a kutyák eredményességét a szaglási feladatban.
Forrás: Sokszínű vidék