Talán te is hallottad már, hogy a szaloncukrot sokan magyar találmánynak tartják. Maga az édesség valójában Franciaországból származik, viszont a sajátos, színes papírba való csomagolása és a karácsonyfára való aggatása egy igazi magyar szokás. Ráadásul roppant szórakoztató is, akárcsak az elkészítése. Így idén ahelyett, vagy éppen azt kiegészítve, hogy beszerzed a kedvenc ízeidet, te magad is bátran készíts el néhány fajta házi szaloncukrot, ha pedig a szeretteidet is bevonod, akkor egy remek családi vagy baráti program is lehet.
1/3 Csokoládés-kókuszos szaloncukor
Hozzávalók: 3 1 csésze kókuszreszelék, 1 csésze porcukor, 1 csésze sűrített tej, 1 teáskanál vanília kivonat, 2 csésze jó minőségű tej- vagy étcsokoládé
Máig emlékszem, hogy gyermekkoromban minden karácsonykor kék, angyalkás papírba csomagolt szaloncukrokra vadásztam a karácsonyfa környékén, hiszen már akkor is ez a kókuszos édesség volt a kedvencem. Szerencsére otthon is könnyen elkészíthető, és még speciális felszerelésre sem lesz szükséged hozzá. Vegyél elő egy tálat és kanalat. Tegyél a tálba kókuszreszeléket, öntsd fel cukorral és sűrített tejjel, majd keverd jól össze. Az arányokat és a mennyiséget ízlés szerint is alakíthatod, érezni fogod, mikor lesz számodra ideális.
Először kissé száraznak tűnhet, de addig keverd, amíg a kókuszreszelék jól formálható nem lesz. Ha nedves, akkor adj még hozzá kókuszreszeléket. Egy ragadós keveréket fogsz kapni, amiből kis hengereket tudsz formázni. Ezután tedd legalább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Amikor már eleget pihent, csak nyomkodj össze néhány kocka olvasztott csokoládét, mártsd bele, miután pedig megkötött, jöhetnek is a szép csomagolópapírok, végül pedig tedd az összes szaloncukrot egy légmentesen záródó edénybe a hűtőszekrénybe.
2/3 Mogyorókrémes szaloncukor
Hozzávalók: 1 1 csésze jó minőségű étcsokoládé darabokra törve, 1 csésze sűrített tejszín, 1 csésze mogyorókrém, Ízlés szerint mogyorószemek és pirított, aprított mogyoró
Ha te, vagy a szeretteid is rajonganak a mogyorókrémért, akkor ezt a szaloncukrot mindenképpen érdemes elkészítenetek. Ennek a szaloncukornak az alapja egy csokoládé ganache, amihez étcsokoládéra és tejszínre lesz szükséged, de nagyon fontos, hogy minőségi csokoládét és sűrített, átlagos zsírtartalmú tejszínt használj. Ha megvannak, melegítsd fel mindkettőt, és kevergesd addig, amíg sima, krémes állagúak nem lesznek. Ezután pedig keverj hozzájuk mogyorókrémet. Ha továbbra sem látod simának az állagát, melegítsd még néhány másodpercig.
Ezután tedd egy mély tálba a masszát, és letakarva pihentesd legalább 2-3 órát a hűtőszekrényben. Ha megszilárdult, teáskanállal vegyél ki belőle szaloncukornyi méretű darabokat, formázd meg, és ízlés szerint tegyél bele egész mogyoródarabokat, esetleg forgasd bele pirított aprított mogyoróba. Ha elkészült, csomagold színes, díszes papírokba, tedd egy légmentesen záródó edénybe, és 4-5 nap alatt fogyasszátok el. Igazi energiabomba, ami a mogyorókrém és a csokoládé szerelmeseinek is remek ízélményt adhat.
3/3 Fehér csokoládés szaloncukor
Hozzávalók: 2 csésze jó minőségű, darabokra tört fehér csokoládé, 20 gramm sótlan vaj, 1 csésze sűrített tejszín, 1 csésze kókuszreszelék
Ha úgy érzed, hogy valamilyen különleges édesség még hiányzik neked az ünnepekre hangolódáshoz, akkor ez a krémes, látványát tekintve is igazán szemet gyönyörködtető fehér csokoládé a telitalálat számodra. Tedd a csokoládét, a vajat és a tejszínt egy közepes tálba, és tedd a mikrohullámú sütőbe. Melegítsd 30-30 másodpercekig, egészen addig, amíg sima és krémes állagú nem lesz. Ezután hagyd, hogy kihűljön, takard le alufóliával, és tedd legalább 2 órára a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
Ha a massza megszilárdult, vegyél ki belőle evőkanálnyi mennyiségeket, formázd mindegyiket szaloncukorrá. Ezután forgasd bele alaposan a kókuszreszelékbe, majd mehet is a színes csomagolópapírokba. Tárold hűtőben, és fogyasszátok el néhány napon belül. Ez a szaloncukor, csakúgy, mint az előző két változat, alapvetően gluténmentes, így ha odafigyelsz az egyéb körülményekre is, mint például a keresztszennyeződések, akkor azokat is nyugodtan megkínálhatod vagy meglepheted bármelyik édességgel, akik gluténérzékenyek.
forrás: bien.hu