Ha megérzed a dió, a fahéj, az ánizs és a sült alma illatát, máris karácsonyi hangulatod lesz. Sőt, ha az almát egy könnyű, puha muffintésztába csomagolod, egy olyan kifogástalan ünnepi finomságot kapsz, ami egy pohár tejjel Jézuskaváró finomságnak is tökéletes. Ha pedig kezd fonnyadozni otthon néhány almád, azokról sem kell lemondanod: megsütni ideálisak, hiszen amellett, hogy ugyanolyan varázslatos az illatuk, muffin formákba beletöltve, majd azokban megsütve a látványuk is szemet gyönyörködtető.
Hozzávalók 12 db hagyományos méretű muffinhoz:
100 ml 100%-os almalé
50 g aszalt vagy szárított gyümölcs apróra vágva
2 alma
160 g vaj
80 g dió, apróra vágva
90 g nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tk. őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt ánizs
2 tojás
200 g búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
140 ml tej
ízlés szerint szeletelt mandula a díszítéshez
Elkészítés:
Egy kisebb méretű serpenyőben felmelegítjük az almalevet, és amikor már látjuk, hogy kezd forrani, levesszük a tűzhelyről.
20 percig meleg vízbe áztatjuk a szárított vagy az aszalt gyümölcsöket, majd apró darabokra vágjuk őket.
Megmossuk az almát, kimagozzuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben megolvasztunk 15 g vajat, és nagyjából 5 percen keresztül megpirítjuk benne a diót és az almaszeleteket.
Előveszünk egy keverőtálat, amiben a maradék vajat a cukorral, a fahéjjal, a kardamommal és az ánizzsal addig keverjük, amíg habos nem lesz, majd óvatosan a tojásokat is a masszához adjuk.
Összekeverjük a búzalisztet a sütőporral, majd a habos masszához szitáljuk.
Felöntjük a masszát a tejjel, és az egészet sima, csomómentes tésztává keverjük.
A beáztatott szárított vagy aszalt gyümölcsöket lecsepegtetjük, és összekeverjük a pirított almával és dióval.
A sült almás keverék felét a tésztába forgatjuk, majd a tésztát elosztjuk 12 felé a a muffinpapírral kibélelt muffinformákba.
A többi sült almás keveréket a muffinokra kenjük, esetleg rózsás alakzatot is formálhatunk belőlük, továbbá ráadásként mandulával is díszíthetjük.
180 fokon, alsó-felső sütésen kb. 30 percig sütjük a muffinokat, majd tűpróbát végzünk.
Ha megsült, megvárjuk, míg kihűl, és egy pohár tejjel tálaljuk.
Ezért jó választás karácsonyra:
Ha még tovább szeretnéd fokozni az ünnepi hangulatot, akkor szerezz be a hagyományos verziók helyett néhány vidám, karácsonyi mintás muffinpapírt, tálaláskor pedig ne feledkezz meg a szép, díszes asztalterítőről sem. Ennek a süteménynek az elkészítése mindennel együtt kevesebb, mint egy órát vesz igénybe, tehát nem kell miatta órákig a konyhában álldogálnod, de mégis finom és különleges lesz a végeredmény.
forrás: bien.hu