Kezdőlap Országos Gazdaság-Országos Harmadával csökkent az élelmiszerpazarlás Magyarországon 2016 óta

Harmadával csökkent az élelmiszerpazarlás Magyarországon 2016 óta

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolc év alatt harmadával csökkent az élelmiszerpazarlás Magyarországon ? derült ki a Nébih legfrissebb felméréséből. Míg 2016-ban fejenként évente átlagosan 33 kilogramm étel került a kukába, 2024-re ez 21,5 kilogrammra mérséklődött.
Ennek ellenére a hazai háztartások összesen még mindig 206 ezer tonna élelmiszert dobnak ki évente. Egy átlagos magyar fogyasztó közel 60 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, aminek több mint harmada elkerülhető lenne ? ez egy négytagú családnak akár 160 ezer forintos veszteséget is jelenthet évente.
A leggyakrabban elpazarolt ételek a készételek, a zöldségek-gyümölcsök és a pékáruk. A pazarlás fő okai a túlzott bevásárlás, a megromlott ételek és az elfeledett maradékok.
Pozitívum, hogy a háztartások közel fele komposztál, és a megkérdezettek többsége úgy érzi, tovább tudja csökkenteni saját hulladéktermelését. A javuló tendencia a fenntartható szemlélet erősödésének és a Nébih Maradék nélkül programjának is köszönhető.