Nyolc év alatt harmadával csökkent az élelmiszerpazarlás Magyarországon egy tavalyi év végi felmérés szerint. Míg 2016-ben fejenként évente átlagosan 33 kilogramm élelmiszer került a kukába, ez a mennyiség 2024-re 21,5 kilogrammra csökkent. Azonban az élelmiszerhulladék mennyisége évente még így is 206 ezer tonnát tesz ki – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán. A tájékoztatás szerint a felmérés novemberben és decemberben 260 háztartás több mint 700 fogyasztójának adatait összesítette. Az eredmények azt mutatták, hogy egy magyar évente átlagosan közel 60 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, ennek 36 százaléka megelőzhető lenne. Ez a mennyiség 380 ezer ember egy éves ellátására lenne elegendő, értéke közel 160 ezer forint felesleges kiadás évente egy négy fős család esetében – emelték ki. Az élelmiszerpazarlás napjára időzített közleményben megjegyezték, hogy évek óta nem változik a leggyakrabban elpazarolt ételek listája: a készételeket a zöldségek és gyümölcsök követik, majd a pékáruk. A pazarlás legfőbb okai az elfeledett, megromlott élelmiszer és a túlzott bevásárlás vagy főzés.
Kezdőlap Országos Gazdaság-Országos Harmadával csökkent az élelmiszerpazarlás Magyarországon 2016 óta
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
Lezárult a Tisztítsuk meg az országot II. Hulladékfelszámolási pályázat Ongán
Sikeresen megvalósult Ongán a Tisztítsuk meg az Országot II. projekt. Mindez az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. A program keretében a megvalósítás során 4 helyszínről összesen...