Kezdőlap Országos Gazdaság-Országos Idén 10 százalékkal több újbor készült a magyar borvidékeken

Idén 10 százalékkal több újbor készült a magyar borvidékeken

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közlése szerint az idei szüretből mintegy 3 millió hektoliter seprős újbor készült, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. A száraz nyári időjárásnak köszönhetően a termés egészséges és kiváló minőségű volt, nagyjából 410-430 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel. Ugyanakkor a fitoplazma-fertőzés veszélye miatt a beteg tőkék jövőre már nem hoznak termést, és a fertőzött területeken jelentős újratelepítésre lesz szükség, ami akár 6-7 évig is eltarthat. Az újborok és a könnyű, gyümölcsös borok a karácsonyi időszak kedvelt ajándékai, a fiatalok körében pedig a csökkentett alkoholtartalmú termékek iránt nő a kereslet.