Lezárult a 2025-ös szüret Tokaj-hegyalján, és a szakemberek szerint az elmúlt évek egyik kiemelkedő évjáratát ünnepelhetik a gazdák.
A kedvező időjárás és az őszi csapadék elősegítette az aszúképződést, így kivételes minőségű termés született a borvidéken.
Jarecsni János, a Sárospataki Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy a szüret pontos tervezést igényelt, de az időjárás sokszor felülírta a gazdák elképzeléseit. A szeptemberi esők és az azt követő napsütés indították be a nemes rothadás, vagyis az aszúsodás folyamatát. Ez ugyan a mennyiséget csökkentette, de a minőséget jelentősen javította. Aki mert kockáztatni, és tovább kint hagyta a szőlőt, az idén rekord mustfokkal szüretelhetett.
Jarecsni János szerint utoljára 2019-ben volt ilyen magas minőségű termés Tokaj-hegyalján ? így a jövő évben különleges aszú- és késői szüretelésű borok készülhetnek a borvidéken.
NEKED AJÁNLJUK
Az Otthon Start első hulláma után letisztult a piac
Az Otthon Start Program első hulláma után letisztult az ingatlanpiac, jellemzően már csak azok keresnek ingatlant, akik valóban vásárolni is akarnak - közölte a...







