Lezárult a 2025-ös szüret Tokaj-hegyalján, és a szakemberek szerint az elmúlt évek egyik kiemelkedő évjáratát ünnepelhetik a gazdák.
A kedvező időjárás és az őszi csapadék elősegítette az aszúképződést, így kivételes minőségű termés született a borvidéken.
Jarecsni János, a Sárospataki Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy a szüret pontos tervezést igényelt, de az időjárás sokszor felülírta a gazdák elképzeléseit. A szeptemberi esők és az azt követő napsütés indították be a nemes rothadás, vagyis az aszúsodás folyamatát. Ez ugyan a mennyiséget csökkentette, de a minőséget jelentősen javította. Aki mert kockáztatni, és tovább kint hagyta a szőlőt, az idén rekord mustfokkal szüretelhetett.
Jarecsni János szerint utoljára 2019-ben volt ilyen magas minőségű termés Tokaj-hegyalján ? így a jövő évben különleges aszú- és késői szüretelésű borok készülhetnek a borvidéken.
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
NEKED AJÁNLJUK
Öltözzünk rétegesen, szeles, hideg időnk lesz
Egy hidegfront hatására ma kevesebb napsütésre számíthatunk, mint tegnap, de számottevő csapadék nem várható az átvonuló felhőkből. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. Sátoraljaújhelyen...









