Hamarosan már nem csak a nyílt vizek felszínén úszkáló zöldes borítás juthat eszünkbe a békalencséről, hanem akár egy finom ebéd is, mivel az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) megadta az engedélyt arra, hogy a növényt emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként forgalmazzák az európai országokban. A békalencséknek, pontosabban a békalencseformáknak (Lemnoideae) több nemzetsége van, ide tartozik a Lemna és a Spirodela nemzetség, valamint a Wolffia is, amelyek mind rendkívül kis méretű növénykék, és általában nagyon egyszerű felépítésűek: a Wolffia egyes típusai olyan aprók, hogy a rajtuk termő gyümölcsöket a világ legkisebb gyümölcseként könyvelték el a kutatók.
A békalencsék egyes fajtáit több ázsiai országban fogyasztják hosszú idők óta, többek között Thaiföldön is, mivel rendkívül hasznos jellemzőkkel bír, amelyek igazi szuperélelmiszerré teszik. A békalencsék általában nagyon magas, több mint 40%-os fehérjetartalommal rendelkeznek, sok vitamint, rostot, ásványi anyagokat és aminosavat tartalmaznak, beleértve a treonint, cinket, mangánt és vasat is. A thai lakosok által is fogyasztott Wolffia globosa egyik legegyedülállóbb tulajdonsága, hogy megtalálható benne a B12-vitamin is, amely semmilyen más növényi forrásból nem szerezhető be. Az EFSA a Wolffiának már korábban zöld utat adott az európai piacon, most pedig követte őt a Lemna típus is, amelynek engedélyeztetési eljárása valamivel bonyolultabb feladatnak bizonyult.
forrás: raketa.hu
NEKED AJÁNLJUK
Felállítanák a tömeges vízivás hazai rekordját
A Happy-hetet a víz március 22-i világnapjához kapcsolódóan szervezhetik az óvodák és az iskolák. A március 17-én induló tematikus egészséghéten a vízivás jótékony élettani...